Spregovori o medvrstniškem nasilju

”Včasih je največje nasilje prav v tem, da ne storimo ničesar.” Žižek, 2007:73
”Šola je institucija, ideološki aparat države, ki jo določajo preplet odnosov in interakcij med učenci, učitelji, vodstvom šole, starši in širšim okoljem. Nasilja v šoli tako ne smemo razumeti kot problem,neodvisen in nepovezan s širšim družbenim kontekstom. Pomembno vprašanje, ki si ga je treba zastaviti, je, ali nasilje, ob vse večji osveščenosti strokovnjakov v šolski stroki ter tudi širše v javnosti, iz leta v leto upada ali zgolj pridobiva drugačno obliko izražanja.” ZRSŠ 3-4, 2016
Nasilje med vrstniki v vzgojno izobraževalnih ustanovah zahteva takojšnje reševanje, vpogled, oblikovanje strategije analize problema in mediacijo s starši in otroki.
V društvu opolnomočimo starše, da vpokličejo strokovnjake v šolo, ter začnejo z intenzivnim reševanjem kakršnegakoli nasilja v šoli, saj velja da je ničelna toleranca do nasilja edino merilo in da je takojšnje reševanje problema izjemnega pomena, ki daje dobre rezultate. Pomagamo pa tudi z dobrimi praksami delovanja ostalih šol in pokažemo kako pomembna je preventiva in aktivno reševanje tekoče problematike nasilja v šoli.
Ob tem se srečujemo tudi z nasiljem odraslih v šoli do učencev, saj eno pogojuje drugo. Preprečevanje le-tega ima izreden pomen, saj so starši enakovredni partnerji v postopku s šolo. Nasilje je potrebno analizirati, naglasiti in zahtevati rešitve. V društvu ponujamo veliko kontaktov od strokovnjakov in njihova predavanja za šole, starše in učence.
Za analizo problema in svetovanje vas prosimo, da nam pišete v Društvo Svet Staršev: