Kakšna prehrana je dobra za otroke?

V Društvu Svet Staršev smo se pripravili projekt Prehrana v vzgojno izobraževalnih ustanovah. Ugotovljeno je na znanstvenem nivoju, da je prehrana vodilna v problemu zdravja, koncentracije, vedenja in počutja otrok v vrtcih in šolah. Zavedamo se problema prehranjevanja med mladimi, zato želimo s pomočjo raziskav na svetovnem nivoju, predstaviti primere dobre prakse po svetu. V sodelovanju s Špelo Vehar pa predstavljamo njena predavanja po šolah:

Špela Vehar:

Vsi si želimo, da bi bili naši otroci v šoli in v vrtcih zbrani, polni energije, zdravi in živahni. Žal je tako, da v današnjih časih mnogo otrok ni takšnih. Eden od elementov, ki močno vpliva na otrokovo počutje in posledično tudi vedenje in čustvovanje, je prehrana.

Včasih se ne zavedamo, da otroci v omenjenih ustanovah preživijo večji del svojega dne, kar pomeni, da tam tudi pojedo večino svojih obrokov. To na kratko pomeni, da lahko s spremembo vsebine na vilicah vaših otrok pripomorete tudi k temu, da bodo vaši otroci resnično lahko izkoristili vse svoje potenciale.

Kolikor sem se uspela seznaniti s prehrano v javnih institucijah, sem ugotovila, da imamo v Sloveniji na tem področju še zelo veliko rezerve. Prav zato sem se odločila, da svoje večletno znanje in izkušnje o prehrani delim tudi z otroci in njihovimi starši, ne le s posamezniki, kot sem to počela do sedaj. Tako za otroke kot za starše smo z drugimi somišljeniki, ki se zavedajo pomena zdrave, trajnostne in ekološko pridelane lokalne prehrane, pripravili serijo delavnic pod skupnim imenom »Moja dejanja štejejo«.

Predavanja na zabaven in zanimiv ter interaktiven način izobražujejo otroke in starše o tem, kako njihove prehranske izbire vplivajo na kvaliteto njihovega življenja, ter na okolje. Če si želite, da o prehrani izobrazimo tudi vaše otroke (in da se zraven kaj novega naučite tudi vi), ste vabljeni k ogledu mojih blogov in vlogov (kliknite na besedo za povezavo), kjer lahko preverite mojo prehransko filozofijo in moje delo.

Za več informacij naprošamo, da se obrnete na kontakt društva.