Nasilje v šolskih klopeh – resnica je prišla na dan

Vir: Slovenske sobotne novice, 12.10.2019

Dne 19.2.2018, RTV Slovenija, je bi v Tedniku prispevek o medvrstniškem nasilju in so izkoristili primer dečka, ki se je vedel nasilno do sošolcev. Starše so prosili za izjavo, vendar se nihče ni želel izpostaviti, zato sem izjavo dala jaz. Prispevek si lahko ogledate na tem linku: https://4d.rtvslo.si/arhiv/tednik/174521230

Gre za primer koprskega dečka iz OŠ Oskarja Kovačiča Škofije, katerega so prikazali v izredno slabi luči.  Novinarki sem dala 38 minut dolgo izjavo. Iz mojega intervjuja so izrezali le dele izjav, ki niso pomembni za primer in ga ne odražajo v vsej resnosti, kot sem jo želela predstaviti. Otroka so prikazali kot nasilnega, neobvladljivega in po izjavi ge. Leonide Zalokar dobim občutek, da ta sedem letni otrok lahko nekoga kar ubije s pištolo…itn. S tem so mu naredili veliko krivico, saj se je sedaj potrdilo, kar smo poskušali s starši dopovedati.

Kot se je sedaj potrdilo je vzrok otrokovega neprimernega obnašanja bil v surovem ravnanju vzgojiteljice v vrtcu, v katerega je bil vpisan.
Upamo, da se novinarji zavedajo moralne odgovornosti in da bodo sedaj skušali krivico javno in medijsko popraviti ter oprati ime otroka. Spodaj si lahko preberete članek vzgojiteljice, katera je sedaj pravnomočno obsojena.

Povzetek ravnanja vzgojiteljice, ki je trpinčila otroke na sledeče načine:

– nemočne otroke tepla po riti,

– jih udarjala s pestmi po kolenih tako, da malček ni mogel hoditi,

– drugega dečka udarila s skodelico po glavi,

– nekemu varovancu grozila, da ga bo ubila,

– spet drugemu, da ga bo ”strla”,

– jih polivala z mrzlo vodo po glavicah,

– jih vlekla za ušesa, prstke in roke, pri čemer naj bi neki malček dobil oteklino in poiskal zdravniško pomoč,

– spet drugi naj bi zaradi primerov vzgojiteljice dobil hematome

– jih zapirala v vrtec,

– jih ni peljala na sveži zrak, če niso bili pridni

– jih zapirala v stranišče,

– tepla jih je po licih,

– grobo posedala na stol,

– spet drugič da jih ni spustila na stranišče, da so domov prihajali polulani in pokakani,

– igrače, ki so jih prinesli od doma, naj bi metala skozi okno vrtca

– stresala da jih je,

– po pričanju (nekdanje) ravnateljice tega vrtca Kovačevičeve enkrat v 30 letih ni videla, da bi otroke pestovala ali crkljala.

Upamo, da novinarji naredijo nov prispevek ter prikažejo primer v bolj objektivni luči, pri tem pa bo društvo z veseljem sodelovalo.

Ker je teh primerov veliko vas vabimo, da nas podprete preko članstva društva, da bomo lahko masovno vplivali na spremembe, ki so nujno potrebne.
Pridružite se tukaj:

Nataša Šram