Peticija za spremembo šolskega sistema

Pozdravljeni, podpisniki Peticije za spremembo šolskega sistema,

Najprej se vam iskreno zahvaljujemo za vaših 22 902 podpisov. V tem času smo peticijo pravno in preko prakse še bolj opremili, saj želimo, da bo izvedba peticije uspešna.

Šolski sistem spreminjamo, ker želimo, da bi se vsi otroci učili bolje in počutili bolje. Za to pa potrebujemo spremembo, strateški načrt za gibljiv učni načrt, kjer se bodo otroci več gibali v sodelovanju z lokalnim okoljem, NVO organizacijami in zunanjimi izvajalci, ter letne evalvacije. Podpisniki ste jasno pokazali, da je trenutnega (mu)učenja dovolj, da trenutno stanje skrbi, jezi in frustrira (komentarji na spletni strani peticije) tako vas kot otroke.

Če pa strokovnjaki in vlada želijo, da se otroci učijo bolje, bodo morali pisati boljše smernice, fleksibilnejše učne načrte in nove zakone. Predlagamo da učitelji, ministri in politiki, še posebej pa člani strokovnega odbora, upoštevajo nevroznanstvene smernice in najnovejša učna dognanja, predloge učiteljev na študijskih skupinah (ki naj bodo transparentne), starše, učence in dijake.
Seveda morajo slišati tudi nas starše, saj smo ustavni in zakonodajni del šolskega sistema. Še posebej pa apeliramo, da so slišani strokovnjaki, ki poudarjajo, da sta gibanje in igra edina motivacija za učenje otrok v osnovni šoli.

Glede na trenutno globalno in nazorno stanje učni načrt ni posodobljen in ima veliko zastarelih vsebin. Po stoletni tradiciji poučevanja za katedrom je potrebno uvideti, da potrebujemo spremembe na večih področjih; zastarelost sistema, neprožnost šol v odzivanju na novosti, slaba ali paradoksna obravnava nasilja med in nad učenci, tudi med in nad starši ter med in nad učitelji.

S peticijo to delamo skupaj, saj se aktiviramo in prevprašujemo pogoje, ki usmerjajo šolski sistem, ter da se borimo ne le za svoje otroke in njihovo trenutno stanje, ampak tudi za njihovo prihodnost. Verjamemo, da smo na pravi strani zgodovine.

Ob tej priložnosti vam pošiljamo povezavo na e-novice, kjer boste lahko sledili novostim v šolstvu, o peticiji in zakonodajnih spremembah: https://drustvo-sst.si/prijava-na-e-novice/

Lahko pa se nam tudi aktivno pridružite in postanete podporniki staršem v stiski, ki imajo pravico do strokovne in pravne podpore v društvu: https://drustvo-sst.si/clanstvo/

Vabimo vas, da postanete člani in podporniki Društva Svet Staršev, saj bomo tudi tako lahko masovno vplivali na spremembo šolskega sistema.

Kaj lahko še naredite:

Delite ali podpišete peticijo tukaj:
https://www.peticija.online/peticija_za_spremembo_olskega_sistema?fbclid=IwAR3U9sj7gAamyC60o5EJsj6vwW56am1S5hGZyIgCfzaMaCOFLCF_rabZqAM

Všečkate in delite našo FB stran:
https://www.facebook.com/DrustvoSvetStarsev/

Se nam pridružite v FB skupinah:
https://www.facebook.com/groups/392760014403694/
https://www.facebook.com/groups/920264174694499/

Lep pozdrav,

Nataša Šram
Predsednica društva
Društvo Svet Staršev

Ljubljana, 14.12.2019

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja