KNJIŽNICA

1. ŠOLA, KAM GREŠ?

Knjiga na poljudno-strokoven način navaja utemeljene kritike tradicionalnega šolskega sistema, pri čemer se opira na zapise znamenitih pedagogov in drugih velikih mislecev 19. in 20. stoletja kot tudi na dela sodobnih avtorjev. Zatem predstavi široko paleto alternativ tradicionalni šoli – glavne smeri napredne (reformske) pedagogike in oblike samovodenega učenja: demokratične šole, šolanje na domu z varianto unschoolinga in učna središča (resource centres). Ovrže predsodke in stereotipe o pri nas manj znanih oblikah vzgoje in izobraževanja; predstavi njihove prednosti, ki so jih pokazale tako raziskave kot praksa po svetu. Poziva k razmišljanju in spraševanju o tradicionalnih šolskih praksah, ki smo jih v teku nekaj generacij sprejeli kot samoumevne, na primer (številčno) ocenjevanje. Svet se spreminja z vedno večjo hitrostjo, in tako se bo neizogibno morala spremeniti tudi šola, ki potrebam današnje družbe že dolgo ne ustreza več.

Knjigo lahko naročite tukaj: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScMmd3jxOlFnare8_OyV-oNsW6e2F4IG1QozMcXg-o4vRYefg/viewform

●●●

2. DVA GORENJCA O ŠPARANJU

Otroci rastejo, jaz pa razmišljam o denarni izobrazbi svojih otrok, se jo lotevam kakor kdaj, odvisno od volje, znanja in trenutnega stanja na računu. Ko sem zagledala knjigo, sem si rekla: ”Moram jo imeti, ker nimam pojma kako določiti otroku žepnino in kako ga naučiti šparati.” In imela sem prav. Nasveti in priporočila so izjemni.

Priporočam vsem staršem in sorodnikom v poletno branje 
Nataša Šram

Naročite jo lahko tukaj: 

https://www.cmrlj.biz/…/k…/products/dva-gorenjca-o-sparanju…

●●●

3. UČBENIK USPEHA

Mag. Maja Ilijavec, antropologinja in sociologinja, Inštitut za antropologijo: 

Učbenik uspeha je zaradi načina, kako je napisan, primeren že za osnovnošolce. Otroke, ki so željni znanja in spoznanj, pa še niso ”zatrti” s strani odraslih. Odrasli pri branju Učbenika uspeha vseeno zaradi ukalupljenosti potrebujemo kanček več volje za spremembe, ki nas popeljejo v boljše in uspešnejše življenje.”

Knjigo lahko naročite tukaj:

 https://www.zalozba5ka.com/trgovina/ucbenik-uspeha/…

●●●

4. ČUJEČNOST ZA OTROKE IN NAJSTNIKE 


”Da bi zagotovili dobro duševno zdravje in počutje otrok in mladostnikov, moramo krepiti varovalne dejavnike duševnega zdravja: jih naučiti ustreznih mehanizmov in veščin spoprijemanja s težavami, krepiti njihovo zmožnost pozornosti, uravnavanja čustev in prilagajanja na spremembe, krepiti pozitivno samopodobo in samospoštovanje, jih učiti veščin spoprijemanja s stresom ter jim pomagati pri razvijanju pozitivnega odnosa so sebe in življenja nasploh. Dobri temelji v otroštvu in najstništvu so napovednik zdravja in dobrih življenjskih izzidov kasneje v odraslosti.”
Mag. Maja Bajt, univ. dipl. psih., učiteljica čuječnosti, Inštitut Tukaj in zdaj, Društvo za razvijanje čuječnosti (vir: Čuječnost za otroke in najstnike)
V Družinskem in terapevtskem centru Pogled vam nudijo različna predavanja in izobraževanja za starše, učitelje, vzgojitelje in ostale strokovne delavce. Več v povezavi: 
http://www.pogled.si/Ponudba.php?IDPM=1856&fbclid=IwAR1-zFKpduluTEyci48DqLHGEsM9bRRwdQySXq6rc3yi1PH3WjHCdcbs8O8

Knjigo lahko naročite na spodnji povezavi 
http://www.pogled.si/trgovina.php?IDA=1537&fbclid=IwAR3HlHBmBULqAdAtqPYMXHSu2-k7bf4O7UpcnQHGLHZxdI90o8mS67H9IM8

●●●

5. SRČNI UČITELJ

”Za redko katero knjigo lahko rečem, da mi je segla do srca kot knjiga Sabine Košmrl, Srčni učitelj. V dobri uri sem jo dobesedno pogoltnila in bila potešena od A do Ž. Angleži pravijo za takšno knjigo, da je “unputdownable”. Zanimo pa je, da lahko celotno knjigo bereš tudi s perspektive drugega kot učitelja. Še najbolj mi je všeč poglavje o izjemnih ljudeh, ki razmišljajo izven okvirjev.
“Svet popeljejo naprej ravno tisti, ki štrlijo iz povprečja. Neodvisni misleci. Posebneži, ki si upajo razvijati nove ideje in ustvariti nove izume v korist celotnega človeštva. To so posamezniki z debelo kožo, ki so kljub nespodbudnemu sistemu rinili naprej, ki se niso ozirali na mnenja vzgojiteljev, učiteljev, celo staršev; ki so verjeli v svojo vizijo, si ob tem nabrali kup nalepk in diagnoz, na katere so se na srečo požvižgali, in na koncu dali iz sebe nekaj čisto novega. Nekaj takega, kar je vsem, ki niso verjeli vanje, vzelo sapo.” (str. 70-71)

Sabina nadalje citira iz knjige ‘Česar nas niso naučili v šolah’: “Nekomu, ki je zagotovo drugačen od večine, ki izstopa iz povprečja, rečemo posebnež. Nekateri mu rečejo čudak. Ko izumijo nekaj revolucionarnega, jim rečemo genij. In vse to je ista oseba. A na koncu prav ta imena zaznamujejo svet: Albert Einstein, Steve Jobs, Henry Ford.”

Jaz bi zgornjim nalepkam dodala še izjemneži, ob proučitvi njihovih biografij pa tudi nevrorazličneži. Razmišljanje v knjigi gre naprej. Za izjemneže mora okolica primerno poskrbeti, jim nuditi dovolj spodbudno okolje v rigidnem sistemu: “Kdo vse bi dobil krila, če ne bi bil obsojan, ocenjevan, kregan, kritiziran?”
Vredno razmisleka… In branja!
Dr. Jerneja Terčon

Knjigo lahko naročite na spodnji povezavi: 
https://www.zalozba5ka.com/trgovina/srcni-ucitelj/?fbclid=IwAR301MW3EDlMRo7P5d7ZZX3Mx7hNEFKHXbWBasskIbuQtmC0PehxReiGFZ0

●●●

6. AMERIŠKI MILIJONARJI SO SPREGOVORILI


Vsaka oseba, vsaka država, vsako okolje in vsak narod te lahko nauči mnogo, vendar samo, če si to želiš.

Izobraževalno potovanje po Kaliforniji mi je bilo dokaz, da nas Američani lahko naučijo podjetnosti. Če znamo ta znanja prilagoditi na naše, slovensko, okolje (imamo namreč popolnoma drugačno zgodovino, način razmišljanja in delovanja, vrednote …), lahko dosežemo mnogo. Lahko iz tistega, kar radi delamo, ustvarimo svojo kariero. S podjetnostjo.

Osebna zgodba na koncu knjige dokazuje, zakaj tako močno zagovarjam ta znanja. Preverjena, uporabljena v praksi. V času osebnega neuspeha, časa joka in obupa, časa, ko me je vesolje prisililo v spremembo. Ta knjiga pomaga vsem, ki ste v fazi spremembe ali na dnu … 

Knjiga je v Sloveniji postala knjižna uspešnica že po dveh tednih, po nekaj mesecih pa bila prevedena že v hrvaščino, ruščino, angleščino in prodane avtorske pravice na Kitajsko.

Petra Škarja

Knjigo lahko naročite na spodnji povezavi:
https://www.petraskarja.com/ameriski-milijonarji-spregovorili/

●●●

7.  ČESAR NAS NISO NAUČILI V ŠOLAH 
 

Poznate ta navodila za življenje: “Bodi pridna v šoli, da boš imela lepe ocene, da boš lahko šla na najboljše šole. Dolgo študiraj, da boš dobila dobro varno službo v pisarni … in srečna boš do konca svojih dni.”

In sem sledila. Bila pridna v šoli, imela lepe ocene, zlata priznanja … Pridem na prvo delovno mesto in doživim hud osebnostni šok! Ne le, da nisem bila najboljša, nisem bila niti povprečna, ampak  krepko med najslabšimi zaposlenimi. Kako to? Pa saj sem bila vsa leta najboljša med najboljšimi! Takrat sem se prvič vprašala: “Česa me niso naučili v šoli, a nujno potrebujem v življenju?”

Knjiga opozarja na to, da smo ljudje postali rezultat zunanjih pričakovanj okolice in ne to, kar si res srčno želimo. Iz svoje radovednosti in kreativnosti smo prešli na robote, ki izpolnjujejo ukaze …

 
Petra Škarja 
 
Knjigo lahko naročite na spodnji povezavi:

●●●

8. VIRUSI SLOVENIJE
 

 Trdim, da smo Slovenci eden najbolj izobraženih, inovativnih, splošno razgledanih, sposobnih narodov na svetu. Vsakdo izmed nas govori vsaj dva jezika, vsi imamo dostop do interneta, tehnologije, informacij. Imamo odličen strateški položaj, odprte meje, mnogo inovativnosti. Imamo pitno vodo, čist zrak, rodovitno zemljo in prečudovito naravo. In pa – veliko srce!

Imamo skorajda vse! Zakaj torej ne naredimo VEČ kot posamezniki in kot narod? Zakaj nas več ne uresničuje svojih sanj? Zaradi virusov našega okolja. Virusi so priučena in pridobljena (pomembno: ne naravna!) prepričanja, mišljenja, ki so glavni zaviralci uspeha in doseganja pristne sreče pri večini ljudi v Sloveniji.

Le nekaj teh virusov: »Kaj bodo pa ljudje rekli …«, »To se ne izplača …«, »Ah, to je pa predaleč …«, »Da slučajno ne (pro)padeš …«

Petra Škarja
 
Knjigo lahko naročite na spodnji povezavi: 

●●●

9. CAMINO – Od suženjstva do svobode
 
Ta knjiga se je pisala 13 let. Oziroma 24 let. Le spisana je bila na in po Caminu. Na poti, ki mi je predstavljala osebni prehod. Prehod iz lastnega suženjstva do svobode, suženjstva kot posledice travme iz otroštva, s katerimi posledicami sem se borila vse do sedaj. Pripravljena sem bila iti na konec sveta, da se rešim teh okov, ki so postajali vse težji in težji in pod katerimi bremeni sem klecala spet in spet. In prav to sem storila. Šla na konec sveta (Fisterra) iskati preprosto – lahkotnost in svobodo!

Camino je narava, katere del postaneš. Camino je čas, ki ga imaš, da spoznaš sebe. Camino so ljudje, ki jih srečaš, kjer te vsakdo na svojstven način obogati. Camino je pristnost – narave, življenja, odnosov. Camino je odločitev, da boš v življenju nekaj spremenil. In Camino je še nekaj, kar ni moč opisati, ampak lahko le doživiš.

 
Petra Škarja
 
Knjigo Camino sem prebrala na mah v treh dneh (in nočeh) in jo potem začela brati znova. Prebudila je v meni lepe spomine na pohodništvo, na srečo, ki jo doživljamo ob stiku z naravo in z ljudmi, ki jih na poti srečamo. Hkrati pa je začela zdraviti malega otroka v meni, na poseben, nežen način. Zelo priporočam ❤
 
Nataša Šram 
 
Knjigo lahko naročite na spodnji povezavi: 
 

●●●

10.  NAJDI SVOJO SREČO IN MIR
 

Ljudje smo si tako različni … A nekaj nam je skupnega – vsi si želimo mir v duši in srečo v očeh. Kaj bi dali, da bi nam nekdo dal navodila, kako to doseči v tem življenju?

In vendar obstajajo … Potovanje po Burmi, pogovori z menihi in učitelji meditacij so mi podali neprecenljiva znanja, ki jih prenašajo iz roda v rod in so le rekdo zapisana.

Predstavljajte si, da živimo v svetu, kjer smo vsi dobri, pošteni, iskreni, nasmejani … srečni in mirni. Nemogoče? Morda pa je mogoče … Burma je prostor pod soncem, ki me je spomnila, kako malo je potrebno za srečo v očeh in mir v duši. Knjiga govori o temeljnih življenjskih vrednotah, katerim damo premalo poudarka (pravičnost, zmernost, pogum, dobrota, sodelovanje …). Opozori na hitrost zahodnega sveta in prikaže rešitev, kako se lahko umirimo tudi znotraj te hitrosti.

Petra Škarja
 
Knjigo lahko naročite na spodnji povezavi: 
 

●●●

11. PRVO LETO MAMA
 
Pred vami je resnična knjiga o prvem letu materinstva. Je čudovito darilo za bodoče mamice. 

Avtorica je v njej popisala veliko lepih trenutkov, ki jih doživi novopečena mati, pa tudi tiste težke in temne, ki pogosto ostanejo zamolčani. Biti mama je hkrati lepo in zahtevno. Mama se včasih počuti, kot da lebdi na krilih svoje materinske ljubezni in da zmore vse, včasih pa pade globoko v najtemnejše dele svoje psihe, iz katerih le stežka najde pot nazaj. Kako si lahko pomaga, da ohrani sebe in obenem ljubi svojega otroka – tudi o tem govori ta knjiga.

“Z Nikom sem šla prvič ven deset dni po porodu. Dala sem ga v lupinico in ga odnesla na klop ob Ljubljanico. Bil je lep spomladanski dan. Z Markom sva sedela v tišini, Nik je ravno zadremal. Vrbe so se nežno zibale v vetru. Nedaleč stran je neki moški racam v reko metal kruh. Vse je bilo nekako isto kot prej. Pa vendar za naju popolnoma drugače.”

 
Ana Rozman 
 
Knjigo lahko naročite na spodnji povezavi: 
 

●●●

12. ČESA ŠOLE NE POVEDO

Prvi vtis o Petri sem imela:’’ Aha, še ena adrenalinska odvisnica mi bo nekaj več povedala o tem, kako se knjigo napiše. Da vidim.’’ Potem pa je naštela rezultate svojega dela in povedala svojo zgodbo. Bila sem vesela, navdušena in ne še čisto prepričana. Potem pa sem začela brati njene knjige in…vse prebrala. Še nikoli nisem tako hitro prebrala vse knjige enega avtorja. Zasvojil me je njen stil in slog pisanja. Ko sem izvedela, da je izdala novo knjigo Česa šole ne povedo, sem se brez pomisleka prijavila na seminar te iste knjige, kjer sem knjigo tudi prejela. Verjetno ne rabim posebej razlagati, da njene misli povzročajo umsko in možgansko nevihto kadar jih v obliki črk prebiramo preko listov v knjigi. Zato resnično priporočam vsem staršem, otrokom in najstnikom, da to prečudovito delo vzamete v svoje roke in preberete kaj so znani Slovenci povedali o tem ČESA ŠOLE NE POVEDO:

Nataša Šram, predsednica društva


Knjigo lahko naročite tukaj: https://www.petraskarja.com/cesa-sole-ne-povedo/  

• • •

 

13. AN BAN PET PODGAN

Ideja po izidu knjižice, v kateri bi bile zbrane IGRE MOJEGA OTROŠTVA se je porodila spomladi leta 2017. 

Zgodnji sončni žarki so otroke in družine že vabili iz zaprtih stanovanhskih prostorov, jaz pa sem v vsakdanjiku obveznosti ponovno obujala čudovite spomine na svoje otroštvo in na čas ko smo se otroci vsak dan podili po zelenici in dvorišču. 

Nekega toplega marčevskega jutra sem sedla pred računalnik in pričela pisati uvodnik k priročniku z veliko željo po tem, da nekega dne dam od sebe tudi nekaj, kar bo obudilo spomine na čarobnost in brezčasnost iger številnim ljudem moje in starejše generacije, hkrati pa današnjim generacijam dalo številne ideje in možnosti za igro na prostem in v notranjosti, stran od vseh modernih elektronskih naprav. 

Po uvodnem delu in zapisanih spominih na čas, ki smo ga preživljali pred 20 in več leti, boste lahko v nadaljevanju priročnika obudili spomine na izštevanke in na igre, ki smo se jih igrali v otroških sobicah, lahko pa se jih seveda igramo tudi v telovadnicah, v igralnicah, v avtomobilu, v čakalnicah zdravstvenih ustanov in seveda tudi na prostem. 

Zagotovo se vsak izmed vas spomni igre DAN IN NOČ pa igre IME IN PRIIMEK ali ČRKARIJA, igre POPLAVA, POTRES, LETALO, UČITELJ BRIŠE TABLO in številnih drugih kajne?

Sledijo igre, ki se jih lahko igramo odzunaj, le – te pa sem razdelila v posamezne sklope.

Pri LOVLJENJU sem tako opisala kar šest različnih načinov, pa tudi pri SKRIVANJU obstaja kar nekaj različnih možnosti. 

Svoj posebni sklop imajo tudi DRUGE GIBALNE IGRE med katere spada igra s FRNIKOLAMI, pa igra PUNCE, PUNCE VEN in igra GOSPA KRALJICA, KOLIKO KORAKOV SMEM DO VAŠEGA GRADU. Tudi igra ZEMLJO KRAST je zavzela svojo posebno stran saj se dandanes le še malokdo spomni njenih pravil in številne druge.

Ker smo se otroci radi igrali tudi z ŽOGO, v priročniku najdemo kar nekaj različnih iger tudi s tem pripomočkom.

Svoj prav poseben in OBVEZEN prostor v priročniku pa imajo tudi igre s KOLEBNICO in GUMITVISTOM.

🤔

Kdo izmed vas se še spomni “MENJALK” pa ZAVITEGA EN, DVA, TRI in načina preskakovanja ob katerem smo prepevali EMA, ESASA …?  TRIKOTNIK, PIKA NOGAVIČKA, ENOSTAVNI EN DVA TRI in številne druge so prav tako skrbno opisane in prav tako prikazane tudi s pomočjo fotografij.

Igre, ki so predstavljene v priročniku, (kar 51 jih je) so primerne za otroke od 3. leta starosti, starostne omejitve navzgor pa ni.

Želim si, da prevzamejo tudi vas in vaše otroke. Dovolite si jih podoživeti. Znova in znova. 

Naj v vas prebudijo otroka in vas ponovno osrečijo. 

Predajte jih naprej. Z vsem srcem. Naj osrečijo tudi vaše otroke.

Naj tudi vaši otroci z njihovo pomočjo (tako kot smo to možnost imeli mi) pridobivajo na vztrajnosti in potrpežljivosti, na medsebojnem sodelovanju, pogajanju in reševanju problemov, skozi poskušanja in napake pa bodo lahko pridobivali tudi novo znanje. 

Urili se bodo lahko v ravnotežju in pridobivanju kondicije, se plazili, bili nadvse ustvarjalni in še in še. 

Domišljija in kreativnost v naših časih resnično nista poznali meja, ob vsem tem pa smo se tudi brezskrbno in odlično zabavali – odzunaj, na svežem zraku. 

Naj bo ponovno tako.

Vprašanje “Grem lahko ven?” naj kljub internetu spet postane vsakodnevna navada.

Naročilo je možno oddati na info@razvedrilko.si ali na 031 582 507 ali v zasebno sporočilo na FB strani Razvedrilko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja